Recension: Adidas GSG9 – Bekvämlighet med kort halveringstid.

Även om Sverige ligger högt upp på jordklotet och kanske inte alltid ser de mest fantastiska somrarna så blir det ibland för varmt med rejäla kängor.

Jag har tidigare skrivit om mina Meindl Performance och vad jag tycker om dessa. Nu är det dags att skriva om mitt andra par kängor (just nu) som jag använder vid varmare / torrare väder, nämligen ADIDAS GSG9.

En av Adidas egna bilder på deras lättviktskänga GSG9.

När jag tänker på Adidas så är det nog i första hand deras sneakers och alla förorters favorit, den klassiska svarta träningsbyxan med vita revärer, som kommer i åtanke. Dock har Adidas slagit sig in på kängmarknaden med sina GSG9 som är ett par mjuka lättviktskängor, och GSG som verkar vara en halvhög skovariant i samma designanda.

Huruvida kängorna faktiskt är framtagna tillsammans med sin namne, tyska polisiära specialstyrkan Grenzschutzgruppe 9 vet jag inte i skrivande stund.

Adidas GSG9 är en lätt ofodrad ”sommar”känga med låg vikt. Just vikten är väl något av det första som slår mig när jag tar på mig dom. De väger och sitter som en träningssko med högt skaft. De är bekväma runt foten även om de naturligtvis inte ger samma ankelstöd som en styvare känga.

Som ni antagligen har gissat er till av bilderna så är kängan inte vattentät men jag upplever inga problem att trampa snabbt i djupare vattenpölar lite kort men skulle definitivt inte gå och ställa mig i en bäck. En fördel om bäckscenariot skulle inträffa är i sådana fall att kängorna torkar väldigt fort.

Vill man ha extra komfort utöver det hålfotsstöd som kängan erbjuder i sin originalform så kan man alltid putta i en extra sula i.

Kort sagt kan man säga att de räddade mina fötter i somras när det var 30+ ute. Bör påpeka också att perspektivet på bilderna ÄR rätt, jag har bara jäkligt stora fötter. Mina tre bilder är tagna cirka åtta månader efter inköp. Varav fyra av dessa månader var konstant användning varje arbetspass.

Undertecknads kängor efter sommaren 2018 med hög värme och svår torka.

Även om vikten och bekvämligheten talar till deras fördel så är tyvärr kängorna inte felfria och dras med ett par problem.

Det första problemet är sulorna. På bilderna jag tagit till recensionen så ser ni ett par dubbar som sitter fram på kängan som är till för att få bra grepp när man behöver trycka i från eller plötsligt markant öka takten.

Dessa dubbar är inte särskilt hållbara och även om de sitter kvar på just mina kängor har åtminstone två andra jag känner som använt Adidas GSG9 råkat ut för att dubbarna gått av och faller bort. Detta efter en anmärkningsvärd kort brukstid. För att få bra grepp krävs att gummit i dubbarna är ganska mjukt. För att det ska hålla krävs att det är lite hårdare. Här tycker jag Adidas har misslyckats lite med materialkompositionen.

På bilden syns dubbarna fram på kängan. På på mina kängor sitter de kvar. Än.

Det andra problemet är de öglor som skosnörena går igenom lite högre upp på kängskaftet där ankeln övergår i ben. Det finns ett mjukare parti på kängan där vilket ökar rörligheten. I denna mjukare del sitter en liten ögla som skosnöret löper igenom.

Dessa öglor är inte hållbara. Jag vet med mig att jag gillar att snöra mina kängor så att de sitter som ett par skridskor men tycker ändå inte att jag sliter i snörena på något sätt när jag gör det. Ändå höll bara en av öglorna i ca ett halvår och en annan är på väg att ge mig sig i skrivande stund.

När öglan saknas på ena sidan blir det obalans i snörningen när jag drar åt, vilket jag inte gillar. Om jag testar att snöra förbi öglorna helt blir det ett ganska stort avstånd mellan fästpunkterna vilket gör foten mindre rörlig och även det minskar komforten.

Det sista problemet som jag personligen upplever med Adidas GSG9 är att eftersom kängorna är väldigt mjuka och följsamma så går det fort för mig som har breda fötter att ”trampa ut” dom. Något som även syns på bilderna på sidan av kängorna där lädret möter sulan.

Detta handlar ju mer om att kängan inte passar min fottyp än att det skulle vara ett faktiskt fel på den men jag tycker nog att de borde hållit formen lite längre.

Fram och baksida.

FÖRDELAR

  1. Låg vikt ger en träningssko-liknande känga som är lätt att springa i.
  2. Bekväma med bra hålfotsstöd direkt ur kartongen.
  3. Torkar snabbt om de skulle bli riktigt blöta.

NACKDELAR

  1. Dubbarna på sulorna är för mjuka och lossnar lätt.
  2. Öglorna som skosnörena fäster i håller dåligt.
  3. Passar ej bra för breda fötter.

PRIS

GSG9 kostar 1799 kronor om du väljer att köpa dom direkt från Adidas webshop. Må hända att det går att få ned priset om du köper någon annanstans ifrån. Jag köpte mina kängor på utförsäljning och vill minnas att jag bara betalade strax över 900.

SLUTSATS

Modellen har funnit ute på marknaden ett bra tag nu och med tanke på att den är riktad mot taktiskt verksamhet så används de hårt, i varje fall av mig. Om du inte väger 106 kilo och har breda ankliknande fötter så kanske kängorna håller längre men jag känner mig inte helt övertygad.

Med tanke på hur stora Adidas är som företag och hur högt priset på GSG9 faktiskt är så hade jag förväntat mig mer. Jag är verkligen glad att jag hade dessa kängor i somras men jag kommer inte köpa ett par igen. Tyvärr.

Om det finns några frågor eller om det är något annat så skriv i kommentarsfältet eller släng till mig en rad på Twitter.

//@paragraf_13


    Kommentera