Recension: TacVent – Räfflad, för din njutning

TACVENT

De flesta som arbetar iförda skyddsväst vet att det kan bli eländigt varmt emellanåt. Under sommaren fick jag möjlighet att testa en hyfsat ny produkt som är tänkt att hålla temperaturen nere under skyddsvästen genom att skapa luftspalter som kyler. Nämligen TacVent.

Jag är varm av mig och har återkommande problem med värmeutslag från skyddsvästen under sommarmånaderna. För de som inte vet vad värmeutslag är så är det utslag som uppstår när svetten inte kommer ur huden ordentligt.

Detta kan ske på grund av för tajta kläder som ligger emot huden och andas dåligt, till exempel Dyneema, Kevlar och andra skyddsvästsmaterial. Fukten stannar i underställströjan och har ingenstans att ta vägen och till slut blir hudens svettkanaler tilltäppta vilket orsakar utslag som kan variera i allvarlighet. Dessa kliar och svider sedan och återkommer lätt från arbetspass till arbetspass.

Mina utslag blir oftast lindriga men är ändå störande.

INTRODUKTION

TacVent är en slags gummipanel med som du bär mellan västen och kroppen. Den är bara några millimeter tjock och väldigt flexibel. Panelen fästs med kardborre på väststycket. Eftersom jag lånat denna (tack Daniel!) så har jag inte fäst den på västen utan har den löst under, vilket inte är några som helst problem då produkten sitter helt still ändå. Vikten landar på ca 3hg så det är ingenting som märks.

Jag har testat med en matta under västen och den har jag haft fram. Naturligtvis finns även möjligheten att fästa en matta på västens bakstycke.

Oavsett om du har en eller två paneler gör detta givetvis att det ”bygger på” lite, så har du trånga kläder eller tajt inställd väst så kommer du behöva justera dessa annars så kommer de klämma åt och då skaver den.

FUNKAR DEN DÅ?

Sommaren var ju som de flesta säkert märkte en aning varm. Jag kunde därför inte bett om bättre förhållanden för att testa produkten. Jag bar den nästan dagligen (några dagar utan för att få referensdagar) under perioden när det var som varmast ute.

Alla bilder är tagna vid samma tillfälle och det var efter ett dagpass i somras. Det var inte den varmaste dagen, men var nog 27-28 grader. På bilderna syns tydligt hur TacVent samlar upp svetten i ”spalterna” och på detta sätt gör att du håller dig torrare.Jag tycker att detta är en smart grej och den fungerar. Ju varmare det blir ju bättre fungerar den. Under skyddsvästen bär jag alltid t-shirt i funktionsmaterial och alla vet hur dessa kan vara efter en dag i skyddsväst. Du försöker få av dig tröjan och den sitter som ett extra skinn serverat med en plusmeny slisk. Jag är inget undantag, snarare tvärtom då jag är väldigt varm av mig och svettas lätt och gärna – som jag skrev – får värmeutslag.

Lägg till det faktum att fler och fler – bland annat jag – jobbar med utrustningsväst och / eller reflexvästar som drar åt klädseln runt överkroppen lite extra och ökar värmen ännu mer. I dessa fall skapar TacVent en välkommen uppsättning med luftspalter. Dock blir det inte så bekvämt om utrustningen eller skyddsvästen sitter mycket hårt, vilket mycket utrustning gör för att den ska sitta still. Vilket leder oss in på nästa punkt…

ÄR DET BEKVÄMT?

Det korta svaret på frågan är ”både ja och nej”. Det längre svaret följer.

De första arbetspassen med panelen under västen kändes lite märkliga. Ungefär som när man har kläder man är ovan vid. Det går dock över och snart tänker jag inte på att den sitter där fören jag tar av mig efter arbetspasset och sköljer bort svetten ur den.

Även om materialet är mjukt och mycket följsamt så händer det att det nyper till i huden. Speciellt när man sätter sig ned. Det är ju inget som dödar men det är inte jätteskönt heller.

Det faktum att materialet är så följsamt gör att TacVent även går att använda av kvinnor som har lite andra fysiska förutsättningar i det området som en skyddsväst täcker.

En annan sak är att då panelen skapar kanaler som luft lättare kan löpa i mellan undertröjan och västen så innebär detta av luften emellanåt kommer ut. Återigen ofta vid större rörelser som när jag sätter mig ned. Har du jobbar ett halvt dagpass i 36 grader, vilket faktiskt hände i somras, och sedan sätter dig ned så kan det hända att luften i kanalerna trycks upp och ut vilket gör att en inte helt fördelaktig odör kan slå dig i ansiktet.

Utöver sin kylande egenskap hävdas även att panelen ger visst traumaskydd då det bland annat hjälper till att sprida ut anslagsenergin av träffar i skyddsvästen. Detta är som tur är ingenting jag fått möjlighet att testa så jag kan inte uttala mig om det.

På tillverkarens hemsida finns mer information om detta påstående. Se länk i slutet av artikeln.

TacVent är lätt att rengöra mellan arbetspassen. Jag har tagit för vara att alltid skölja av / ur den efter varje arbetspass. Någon gång emellanåt har jag använt vanlig ”snäll” handtvål för en extra uppfräschning.

Jag upplever inte att panelen tar åt sig dålig lukt eller liknande.

Panelen på bilden har jag inte klippt till för min skyddsväst då den passade helt okej ändå och med anledning av att den inte är min utan jag hade den till låns för att skriva recension på den.

FÖRDELAR

 1. Fungerar. Håller dig svalare och samlar upp fukt
 2. Busenkel att montera
 3. Enkel att rengöra. Tar ej åt sig dålig lukt

NACKDELAR

 1. Nyps någon gång ibland när jag böjer mig mycket
 2. Funkar lite sämre med tajt utrustning buren på överkroppen
 3. Priset. Mellan 500-600 / matta i Sverige.

SLUTSATS

När allt kommer kring är TacVent inte en dålig produkt alls. Den gör det som den säger att den ska göra och är samtidigt slitstark och lättskött. Priset är något högt, men i ärlighetens namn så är den värd det. I varje fall om du likt mig har ont av värme.

I Sverige kan du köpa TacVent på bland annat Fältbutiken och där kostar panelerna 595:- eller 495:- om du köper två.

TacVents officiella hemsida är TacVent.com och där kan man såklart även beställa själv om man vill det. På tillverkarens hemsida kostar en panel 335:- men då får man räkna på en mindre förmögenhet i frakt med, som vanligt.

För att se produkten i vardagen så kan man titta på TacVent på Instagram.

Om det finns några frågor eller om det är något annat så skriv i kommentarsfältet eller släng till mig en rad på Twitter.

//paragraf_13


En introduktionsfilm om TacVent från tillverkaren.

  2 Comments

  Add a Comment
  1. Verkar vara en bra produkt. Jobbade under 10 år med väst i jobbet dagligen, (polis). Min lösning blev ett gäng gammaldags nätbrynjor, det gav luft emellan hud och t-shirt och väst. Blev dyngsur på ett pass men det var bara att byta och tvätta.

  2. Tack för en saklig recension av produkten TacVent. Vi på Bevakningsbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd – BYA har tittat lite på vilka lösningar som finns kring detta.
   Vi har plöjt igenom en mängd material på nätet utifrån att det går att hitta det mesta. En liten del i vår insamling av uppgifter som vi sedan analyserar utifrån mer vetenskapliga perspektiv. Åter tack Paragraf 13.

  Kommentera