Recension: SOG Trident Tanto – Slipad kollega i vått och torrt

SOG TRIDENT TANTO

Tänkte skriva några rader om en fällkniv som jag ägt ett tag nu, nämligen SOG Trident Tanto (SOG Specialty Knives & Tools).

Jag letade fällkniv utifrån kraven stabil konstruktion och lätt vikt. Bladets längd och andra flashiga funktioner kändes inte så viktigt när jag letade runt i knivträsket efter något som skulle kunna tänkas passa mig. Jag sprang egentligen på Trident Tanto av en slump då någon sålde en på ett utrustningsforum. Dåvarande ägaren hade fäst en liten paracord-”svans” / lanyard på den som fortfarande sitter kvar.

Kniven har varit med om en hel del sedan den flyttade till mig och jag har inte brytt mig om att polera den eller liknande inför att jag tog bilderna till detta inlägg för att ge en mer ärlig bild av hur kniven ser ut efter flera år av bruk. Bedömningen är att kniven är used but not abused.

Om du läser det här och är riktigt kunnig på knivar så får du ha tålamod med mina grundläggande knivkunskaper och att jag kanske inte kan benämna alla delar korrekt.

Det jag gillar mest med SOG Trident Tanto är att den är väldigt lätt och precis lagom stor för mina behov. Utfälld är den runt 22 centimeter och ihopfälld ca 13 centimeter. Detta gör väl att kniven hamnar i någon slags mellanregister vad gäller storlek.

SOG Trident Tanto

ANVÄNDANDE & KONSTRUKTION

Kniven kan lätt fällas ut med ena handens tumme men har samtidigt en spärr (den lilla knappen vid bältesskäraren) som gör att du enkelt kan spärra bladet från att fällas ut. Något som är bra om man bär den i en ficka på ett par byxor eller liknande där man absolut inte vill att bladet plötsligt ska komma ut av misstag.

Tumskruven för att fälla ut bladet är tillräckligt stor för att du oproblematiskt kan fälla ut bladet med skyddshandskar på dig. Det finns en på varje sida av bladet så det spelar ingen roll om du är höger eller vänsterhänt i det avseendet. Värt att notera är att spärren för bladet kan upplevas som något liten och enbart finns på högersidan av kniven (sett om du riktar den ifrån dig). För att fälla in kniven efter att den låst i utfällt läge använder man den runda spärren som fungerar som ett slags skjutreglage. Även bladlåset kan upplevas som något litet när man har handskar.

Greppet är i någon form av halkreducerande plast som ger ett bra grepp även när du eller kniven är blöt.

Vad gäller hållbarheten så är SOG Trident Tanto en mycket stabil och robust fällkniv. Jag äger inte jättemånga ”dyrare” fällknivar så jag har inte ett stort urval att jämföra med, men det är inget glapp mellan bladet och handtaget, ingenting skramlar eller känns som om det ska lossna. Klippet som är till för att hålla kniven på plats i fickan eller bältet är urstarkt och håller kniven stabilt i fickans kant.

FÖRDELAR

  1. Lätt i vikt, väger enbart 110 gram.
  2. Robust konstruktion, inget glappar eller skramlar
  3. Enkel att använda med en hand

NACKDELAR

  1. Klippet täcker en liten del av bältesskäraren på ”sin” sida
  2. Ingen utfällningsspärr på vänstersidan
  3. Både utfällningsspärren och bladspärren kan vara svåra att komma åt med handskar beroende på sort av handske

PRIS

Vad får man då betala för att äga en SOG Trident Tanto? Jo, priset ligger på runt 100 till 110 dollar i nypris lite beroende på vart man letar. SOG tar på sin egen hemsida 107 dollar för kniven. På eBay ligger de på mellan 400 och 700 svenska kronor. Begagnade kan såklart priset variera kraftigt.

Jag köpte min begagnad men kan inte minnas vad jag betalade.

SLUTSATS

Vill du ha en helt funkis fällkniv som inte väger mycket och som håller för dagliga påfrestningar så är SOG Trident Tanto helt klart värd att spana in.

Om det finns några frågor eller om det är något annat så skriv i kommentarsfältet eller släng till mig en rad på Twitter.

//@paragraf_13

    Kommentera