Recension: Ryker Nylon Gear AFAK / IFAK

Vi har tidigare gått igenom vad en IFAK är för något. Den aktuella artikeln finner du genom att klicka här. AFAK = Ankle First Aid Kit.

Okej. Det här är en sådan pryl som jag inser att vissa kommer tänka ”fan vad smart” kring och resten antagligen kommer tänka ”nä men vad i hela… någon måtta får det väl vara?”. Jag står någonstans mitt emellan de två men har testat den så här är i varje fall min syn på pryl och funktion.


INTRODUKTION

Som jag tidigare nämnt så bär jag alltid grundläggande sjukvårdsutrustning i form av första förband, handskar och tourniquet (CAT) i höger benficka till vardags. I ett extremt litet antal situationer så kan behovet uppkomma av att bära byxor som saknar benfickor. Av bl.a. den anledningen beslutade jag mig för att testa RNG AFAK privat, i arbetet av annan orsak.

Även på jobbet bar jag sjukvårdsmaterial i höger benficka, fram till dess att jag började använda mig av benhölster som sitter över just denna. Hölstret går visserligen lätt att lossa från benet med remmar för att komma åt fickan, men problemet blev också att innehållet i fickan kläms av benremmarna och skavde.

Så jag började kika på andra lösningar. Denna är en av dom.

Egentligen är AFAKen inget avancerat alls. Det är en tre fickor, med en längre bakomliggande ficka, som fästs runt ankeln som en tub med hjälp av kardborre. Du kan bära den till lågskor som den är eller utanpå kängor med hjälp av den medföljande förlängningsbiten. Även med förlängningsbiten så känns det väldigt stabilt och sitter mycket bra.

Kardborren fäster väldigt bra och jag har aldrig upplevt att fodralet varit på väg att lossna eller liknande, trots löpning eller klättrande m.m.

INNEHÅLL

Jag har valt att bära saker som jag vet hur de fungerar och som jag har utbildning på att använda i mitt kit och är medveten om att personer med olika kompetenser än mina kanske skulle välja att packa det på ett annat sätt. Jag har:

 • Försvarets Första Förband
 • Klädsax
 • CAT
 • Nitrilhandskar

Förbandet, saxen och CAT sitter i var sin av de tre facken. Handskarna har jag stoppat in i det längsmedgående facket som finns på baksidan av fodralet. En möjlighet med detta bakomliggande fack är enligt tillverkaren att kunna bära t.ex. ett HyFin chestseal-förband där i, men jag testade det och tyckte att hela fodralet blev för styvt av att ha det där. Därav får handskarna vara där istället.

Vad gäller rent innehållsmässigt så vill jag byta ut CATen mot en RATS-tourniquet på sikt då dessa tar mycket mindre plats. Det blir lite väl stort med en fullstor CAT på ankeln tycker jag, och då har jag ändå försökt vika ihop den på lite olika sätt.

Nu bär jag aldrig särskilt tajta byxor, och under ett par vanliga chinos / jeans (blä!) så syns inte fodralet alls. Jag har inte testat med kostymbyxor än, så om jag tvingas i ett par sådana i framtiden så återkommer jag med hur det gick.

Naturligtvis kan fodralet även användas för att bära andra saker du vill ha nära koll på så som mindre ficklampa, fällkniv, penna, pengar o.s.v. Det går även att vika ihop fodralet med prylarna i så att det blir ett kit som du kan stoppa i t.ex. ytterfacket på en väska.

Om du arbetar i en blöt miljö så kan du såklart även sätta fodralet ovanför kängskaftet vilket då gör att det hamnar i höjd med vaden. Jag upplever inte denna lösning som särskilt bekväm utan fördrar att ha den utanpå kängan om jag bär sådana eller utanpå strumpan om jag bär lågskor.

När du bär fodralet i högre utomhustemperaturer till lågskor (direkt på strumpan) så tycker jag även att det blir ganska varmt då materialet i produkten är väldigt tätt och bl.a. första förbandet är inplastat. Utanpå kängorna finns i detta problemet såklart.

Fördelen med det cordura-liknande materialet är att det är lätt att rengöra. Jag använder en fuktig disksvamp för att få bort smuts, men det går nog att köra i tvättmaskin i 40 grader med om du sätter ihop det först så inte kardborren slits för mycket.

Så, avslutningsvis så kikar vi på tre fördelar och tre nackdelar:

FÖRDELAR

 1. Använder outnyttjat utrymme utan att ta upp fickor
 2. Drar inte till sig någon uppmärksamhet
 3. Robust och hållbart material och sömmar

NACKDELAR

 1. Kräver långbyxor (annars ser du bara muppig ut, se inte muppig ut)
 2. Smuts och kardborre är inte alltid superkompatibelt, manar till viss försiktighet
 3. Dina anhöriga kommer antagligen undra om du gått full retard. 

Ryker Nylon Gear är ett familjeägt mindre företag i Arizona, USA, vars hemsida ni hittar här. På Rykers egna hemsida kostar AFAKen 55$ men är slut. Equipt är svensk återförsäljare av Rykers produkter och hos dom kostar AFAKen 649 kronor.

Avslutar med två bilder på hur det kan se ut vid privat bärande. Om det finns några frågor eller om det är något annat så skriv i kommentarsfältet eller släng till mig en rad på Twitter.

//@paragraf_13

  Kommentera