IFAK – En hanterbar väska för det värsta

IFAK = Individual First Aid Kit alternativt Improved First Aid Kit.

Ett lite utökat sjukvårdskit som kan fästas på t.ex. en stridsväst eller ligga i en väska. I denna artikeln avses en form av lite större sjukvårds-kit än vad som ryms i en benficka.

Både privat och på jobbet så ser min grunduppsättning sjukvårdsmaterial alltid likadan ut. Privat bär jag en torniquet, ett första förband samt handskar i höger benficka om sådan finnes, annars i ankel-kit (kommer recension på detta!). På arbetet bär jag första förband, handskar samt tourniquet i utrustningsväst då höger benficka skyms av hölster.

Min tanke med att bygga ett IFAK i det här fallet var tvådelad:

 1. Att ha en backup i min packning på jobbet i händelse av en masskadesituation där bilens sjukvårdsväska inte räcker till.
 2. Eftersom jag satt ihop detta sjukvårdskit själv så kan jag ta med det hem om jag t.ex. ska ut på äventyr så som vandring, camping och så vidare.

STORLEK PÅ DITT IFAK

Det jag siktade på var att hela min IFAK skulle få plats i en väska som inte blir för stor för att lägga i en väska, fästa på en väska eller fästa på en benrem. Jag tittade på lite olika väskor och funderade och beställde till slut en sjukvårdsväska som jag tyckte var i helt perfekt storlek.

Tyvärr föll det sig inte bättre än att jag tappade bort (!?) hela väskan innan jag hann fylla den med innehåll (som tur var) så det hela slutade med att jag knep en ”Kina-väska” från en kompis som hade en över. Den visade sig fylla sitt syfte fullgott.

INNEHÅLL

Som alla förstår så är en tom sjukvårdsväska / IFAK ungefär lika hjälpsam i en skadesituation som en blåmålad sten, så jag har självfallet lastat i prylar i den. Målet var att väskan primärt skall användas för att ta hand om större blödningar. Små- och skrubbsår och andra icke akuta skador kan vänta till kvalificerad vårdpersonal kommer till platsen.

Väskan är alltså inriktad på att vara en utökning / komplement till den väska som redan finns i polisbilar samt att kunna användas privat. Den har några produkter som kan användas för att behandla mindre skador också, vilket kommer visa sig nedan vid genomgången.

Bilderna är numrerade för att göra genomgången lite enklare. De publicerades först i en tråd jag skapade på Twitter där jag snabbt gick igenom innehållet.

IFAK fack öppenBILD 1. Väskan jag valde till min IFAK har tre fack varav två viks ut. Det är ett smidigt sätt att förvara sakerna i väskan samt att om den sitter på en väska eller på en benrem och alltså är vänd bort från dig så fälls den ut framåt vilket ger dig en enkelt översikt av vad du har.IFAK fack 1BILD 2. Första (och största) facket:

 • Vävd stretch-tejp (den gröna)
 • Ett förband med linda (det vita paketet)
 • En permanent marker-penna för att skriva med
 • Torniquet (den vita flärpen som sitter i facket) / avsnörande förband / CAT
 • En tunn men tillräckligt stark ficklampa
 • En liten behållare med handsprit (det blå i väskans nederkant)
 • Ett HyFin-förband. Du kan läsa mer om dessa HÄR.

IFAK fack 2BILD 3. Mittenfack.

 • Handskar (de svarta fastspända längst till höger i bild)
 • Självhäftande kompresser 5x5cm stora
 • Två stycken försvarets äldre Första Förband (de fyrkantiga) i facket bakom

Efter att bilden togs så kompletterades detta fack med ytterligare ett par nitrilhandskar samt en klädsax.

IFAK fack 3BILD 4. Litet fack som kan stängas.

 • Alkohol-wipes / alkoholservetter för att rengöra mindre sår och händer
 • 7×7, 5×5 samt 3×3 självhäftande kompresser, ett par stycken av varje

Tanken med den här mindre fickan var att åtminstone ha någonting alls tillgängligt för att hantera mindre sår och sårtvätt.

IFAK väska stängd

BILD 5. Fickan i sin helhet stängd. Penna för storleksjämförelse.

På denna IFAK sitter ett ”sjukvårdsmärke” som följde med väskan. Jag har beslutat att det ska få sitta kvar. Dels för att det ska bli lättare för andra att hitta väskan i en större väska och förstå innehållet om det inte är jag själv som ska ta fram den. Dels för att om jag bär väskan på mig så skall de runt omkring förstå vad den är till för.

På det stora hela var detta ett intressant projekt att arbeta med och jag har nu två sådana här väskor varav den ena ligger i ytterfacket på min packning på jobbet och den andra finns hemma och är med ute på privata äventyr.

Kvar att lägga i båda väskorna är någon form av mask som kan användas vid inblås vid eventuell HLR.

Vad finns inte med i denna IFAK?

Det korta svaret är att det inte finns någonting i väskan som jag inte vet hur man använder. Jag vet att många föredrar att ha t.ex. näskantarell / svalgtub med mera, men jag har ingen utbildning på att använda sådant material vilket gör att det enbart skulle ta onödig plats.

Jag har heller ingen utbildning i att sätta thoraxdrän / nål så det finns det ingen med heller även om det ur ren skadesynpunkt kanske hade varit intressant att ha med.

  Vill ni bolla tankar eller funderingar så skriv ett par rader på Twitter eller i kommentarsfältet.

@paragraf_13

  Kommentera