Recension: Meindl Performance

När jag började arbeta i bevakningsbranschen runt 2008 blev det snabbt uppenbart att det jag har på fötterna påverkar resten av kroppen. Många långa timmar på betonggolv eller asfalt gjorde sitt såklart, men en av de största anledningarna till att jag efter ett tag fick ont i ryggen (och höfterna, och hälarna) var att jag var snål, enkelt uttryckt.

Jag avstod i det längsta att lägga rejäla pengar på kängor utan köpte ofta billigare märken på utförsäljningar varav de flesta höll någon säsong eller så, sedan var de utslitna och jag fick ont, igen. Att jag väger tresiffrigt är också en faktor att ta in i bilden.

Till slut hade jag så ont i ländryggen och i hälarna efter arbetspassen att jag fick svårt att sova, och vid två tillfällen vandrade ryggproblemen upp i nacken (enligt kotknäckaren jag besökte för att få bukt med det) och då fick måttet vara rågat.

Jag började snoka runt lite i utbudet av lite dyrare kängor och många tipsade mig om Meindl Performance som beskrivs på Meindls hemsida enligt följande:

”Klassikern Performance är en mycket stabil och slitstark känga med högt skaft. Den är vanlig i yrkeskategorier så som polis och militär.”

Meindl PerformanceEgentligen gillar jag att ha lätta kängor på mig om de inte måste vara helt vattentäta. Detta gjorde att jag först var lite tveksam till Performance när jag såg dom i butik.

Jag har stora fötter och Performance är en känga med ansenlig vikt. Dessa två faktorer tillsammans gör att mina Performance-kängor väger ganska mycket. Det är ingenting man springer ett maraton i direkt.

Det som till slut fick mig att överge lättare kängor till fördel för Performance är det faktum att de är väldigt vridstyva och stabila. Mina fötter pronerar när jag rör mig och med anledning av detta föredrog jag alltid att snöra mina kängor ordentligt hårt. I efterhand förstår jag att det beror på att jag försökte stabilisera upp mina anklar, vilket fungerade dåligt i mjukare kängor. Jag snörar visserligen mina Performance hårt med och när de var nya så var det lite som att ha ett par slalompjäxor på sig, men det blev såklart bättre med tiden.

Det faktum att kängan är så stabil tillsammans med ett par extra fotanpassade sulor gjorde att det inte tog mer än någon månad sedan var mina rygg, höft och hälproblem som bortblåsta. Jag har inte haft några liknande problem sedan dess.

Nu låter det lite som om jag får kängorna att framstå som någon form av mirakelmedel, och det är dom säkert inte, för alla. För mig var dom dock det. Vi har alla olika fötter och det gäller att hitta det som passar för en själv.

Finns det inget dåligt med Performance?

Naturligtvis har Performance också nackdelar. Utöver den redan tidigare nämnda vikten så är kängorna även varma. Det är ju såklart ett plus under årets kyligare perioder. Jag har t.ex. aldrig haft mer än ett par strumpor i kängorna och har aldrig frusit om tårna i dom, även när jag stått länge i snö. Under sommarmånaderna känner jag dock särskilt av det faktum att dom är varma. Som mina vänner säkert också kan intyga så känner även alla andra runt omkring av det när jag tar av mig dom.

En annan nackdel, som egentligen är en liten grej men irriterande, är det faktum att ”hakarna” som du snörar i från halva kängan och upp på skaftet är ganska vassa. Jag vet inte hur många skosnören jag råkat kapa i dom (jag snörar som sagt hårt). Lösningen på detta specifika problemet blev att jag till slut ersatte skosnörena med 550 Paracord. Sedan dess har ingenting gått av, det kan jag lova.

Om jag räknar rätt så har jag nu haft mina Performance sedan 2011 och visst, det går att se slitage på sulorna och längst fram uppe på kängan, men de är riktiga trotjänare och inte ens i närheten av utslitna. Jag vårdar dom inte i närheten av så ofta som jag borde men de har inte fått något nämnvärt slitage som påverkar funktion eller täthet. Vad gäller kängor och skor så får man verkligen vad man betalar för.

Tips: På sin hemsida har Meindl en guide för hur du bäst tar hand om dina kängor som kan vara värd att ögna igenom om du är Meindl-ägare.

På det hela taget är Meindl Performance de bästa kängorna jag någonsin ägt och jag bär dom dagligen när jag jobbar i uniform. När de är utslitna kommer jag antagligen köpa ett par till. Dock kommer jag även ta mig en titt på Meindls Kampfstiefel Leicht också, då jag fortfarande gillar lätta kängor när vädret tillåter.

Priset då?

När jag köpte mina Performance kostade dom strax under 3000 kronor och tillsammans med iläggssulorna landade hela notan på runt 4000 kronor. De har sedan dess gått ned något i pris och de flesta butiker verkar sälja dom för mellan ca 2500 och 2700 kronor.

    Kommentera