Ryggsäck: 5.11 Covrt 18 Backpack

Jag var under en längre tid på jakt efter en ryggsäck som såg lite mer ”civil” ut än många andra praktiska och taktiska väskor ute på marknaden. Efter ett tag föll mina ögon på 5.11 Tacticals ryggsäck COVRT 18.

Covrt 18 framsida

5.11 Covrt 18 framsida – Foto: 5.11 Tactical

Jag äger ett antal ryggsäckar sedan tidigare, varav samtliga är svarta och har fästen precis överallt, för allting. Det finns alltså dagar då jag känner att en mer… diskret väska vore att föredra. Faktum är att jämfört med utbudet av ryggsäckar på maknaden från de större tillverkarna, så är 5.11 Covrt 18 en av de mest civila (rent utseendemässigt) jag har träffat på. Jag beställde ursprungligen min ryggsäck i färgen Asphalt/Black och väntade några veckor, och när jag packade upp den såg jag att jag fått… Mantis Green/Dark Oak. Föga sörjde jag dock denna logistiska miss då jag insåg att jag verkligen tycker om denna färgkombinationen. Den ser om möjligt ännu mer casual ut än den svarta versionen. Så jag valde att behålla den.

FÖRSTA INTRYCKET

Det första jag tänker när jag packar upp väskan är att den verkar liten. Rent storleksmässigt ligger den väl i samma klass som lite olika dagsutflyktsväskor ifrån andra tillverkare, som brukar rymma någonstans runt 35-40 liter. Den känns normalstor. Efter en snabbinventering av facken inser jag att jag har lite fel. Den är inte normal. 5.11 Covrt 18 är ett svart hål. Alla smidiga lösningar med fack och åtkomst till det ena och det andra gör att väskan är en fröjd att bära runt på, oavsett om innehållet är anteckningsmaterial och studieböcker, datorer eller ombyte och mat vid dagsutflykter i skog och mark.

Det känns svårt att gå igenom varenda fack och funktion på hela väskan så kommer jag trycka på vad jag tycker är bra, samt vad jag eventuellt tycker är mindre bra. Är du intresserad av att läsa exakt om vilka fack och funktioner som döljer sig i Covrt18 så finns all information på 5.11s hemsida.

COVRT 18 produktbeskrivning från 5.11 hemsida:

 • Yoke-style shoulder straps with grab handle
 • 500D/420D Water-Resistant Nylon
 • Shoulder straps with QuickTact™ accessory straps
 • Sunglass pocket
 • Adjustable sternum strap
 • Flip-down ID panel
 • Padded internal laptop sleeve
 • Compression straps
 • YKK® zippers, Duraflex® hardware
 • Ambidextrous side-entry Back-Up Belt System® compartment
 • Concealed R.A.C. (Roll-down assault compartment)
 • Quick access flex cuff channel

Jag har nu använt min Covrt 18 i strax över ett år, och tycker ryggsäcken över lag är mycket välsydd och slitstark. Sömmarna är tåliga och intrycket är att väskan klarar mycket hårda tag. Det skulle i sådana fall vara de två flaskfickorna på väskans sidor som jag har hållbarhetstvivel kring. Jag tror den mesh som utgör själva fickan kan gå sönder eller lossna helt om du t.ex. fastnar i med meshnätet i ett galler, staket eller gren vid snabbare förflyttning. Jag är visserligen ganska rädd om min utrustning men de gånger väskan har blivit smutsig så har det inte varit några problem att få bort det, även om det hunnit torka. Jag använder den mjuka sidan av en disksvamp och varmt vatten bara.

KOMFORT

Vad gäller bärremmarna så är dom tillräckligt breda för att vara bekväma även när väskan är tungt lastad utan att kännas överdimensionerade. Remmarna har stöd för 5.11 kommande modulärsystem innehållande en serie med fickor för tillbehör. Alltifrån ficklampor till mobiltelefoner / komradio. Plastspännena som håller remmarna känns gedigna och jag är inte orolig för att dom ska gå sönder av belastningen.

Covrt 18 baksida

Covrt 18 baksida. Foto: 5.11 Tactical

Jag vill även kraftigt premiera det lilla facket högst upp på väskan. Solglasögon, iPod, telefon eller annat ömtåligt åker med fördel ned här. Det är stort nog att rymma en hel del faktiskt och jag använder det frekvent. Det sitter bra till och med lite träning så kan man komma åt det utan att ta av sig väskan. Det som är negativt med denna ficka är att den hänger ned framför datorfickan inne i väskans stora fack. Detta gör att det ibland blir knöligt att få i och ur en bärbar dator ur laptopfacket. Jag bär ibland två bärbara datorer i väskan och då får den ena åka i för ändamålet avsedd ficka, medan den andra får ställas ”fritt” i det stora utrymmet. Detta gör inte mig så mycket då jag alltid bär med mig såpass med andra saker att datorn inte kan skramla runt där. Sedan kan man ju fråga sig hur många som bär runt på dubbla bärbara datorer regelbundet.
Det är inga problem att få ned en regnjacka eller träningskläder i väskan. Skor har jag dock haft svårt att få plats med, speciellt om jag har annat i väskan.

Covrt 18 har ett ytterfack som kan öppnas och själva locket till facket rullas ihop i botten av facket. Där i finner man en liten panel med Molle-fästen. Praktiskt om man har extra fickor för något specifikt man vill ha på.

SAMMANFATTNINGSVIS

I stort är jag väldigt nöjd med väskan, även om jag lider lite av problemet att väskan rymmer så mycket praktiska saker att den lätt blir lite väl tung. Där har jag väl dock ingen annan att skylla än mig själv. Som vanligt med väskor som saknar bärram så ligger naturligtvis väskan på mer mot ryggen ju tyngre den blir. De vadderade ytorna i ryggsäckens vägg blir naturligtvis varma när du bär den längre stunder, men samtidigt så skapar just dessa en distans mot ryggen i mitten mot ryggraden som gör att det ändå kommer in lite luft och vädring.

Denna väska har kommit att bli mitt första val bland samtliga väskor jag äger just nu, till och från jobbet, samt på utflykter. Jag använder den dagligen och är väldigt nöjd.

Mer information på http://www.511tactical.com/All-Products/Bags-Backpacks/COVRT/COVRT-18-Backpack.html

Pris: 139.95$  hos 5.11 Tactical. Betalade runt 1300:- vill jag minnas från en svensk återförsäljare.

  1 Comment

  Add a Comment
  1. Har själv ett par civila med, dock så är min bästa och tåligaste den icke civila 120 l, den syns i stan men ej i skogen 🙂 http://bit.ly/1ldW5L5

  Kommentera